Wat is mindfulness?

 De geschiedenis

Mindfulness geschiedenis informatieve foto

Mindfulness komt oorspronkelijk vanuit het oude Oosten, ongeveer 2500 jaar geleden. De Amerikaan Dr. Jon Kabat-Zinn heeft als eerste mindfulness aan de westerse wereld geïntroduceerd. Hij had aan het eind van de jaren ’70 een acht weken durende training ontwikkeld, de Mindfulness-Based Stress Reduction training (MBSR).

In eerste instantie was zijn doelgroep patiënten met chronische ziekten, vermoeidheid en pijnklachten, voor wie de reguliere geneeskunde geen oplossing bood. Maar de training bleek zo succesvol, dat het steeds meer aandacht trok. Gaandeweg sloeg de training in steeds bredere kring aan, zo ook bij wetenschappers.

 De wetenschap

Wetenschap over Mindfulness informatieve foto

Wetenschappers kwamen erachter dat het hersenpatroon van mensen die mindfulness beoefenen veranderd. Zo wordt het gedeelte van de hersenen dat taal bevat meer losgekoppeld van het gedeelte van de hersenen dat emoties en empathisch vermogen bevat.

Dit heeft het effect op mensen dat ze emoties kunnen ervaren zonder dat het taal gedeelte van de hersenen actief wordt. Dit betekent dat mensen die mindfulness beoefenen makkelijker gevoelens kunnen ervaren zonder te gaan overdenken.

- Professor Mark Williams, Universiteit van Oxford

 Mindfulness training

Mindfulness behandeling informatieve foto

Wat kan ik verwachten?

Tijdens de 8-weekse training leer je op een andere manier omgaan met de dingen die dagelijks op je af komen. Aan de hand van praktische oefeningen, theorie en voorbeelden leer je om je aandacht op een andere manier te richten en sta je bewust stil bij je ervaringen.

Hoe ziet de 8-weekse training eruit?

Week 1. De automatische piloot en bewustzijn
Week 2. Omgaan met hindernissen
Week 3. Aandacht voor de ademhaling
Week 4. Het landschap van stress
Week 5. Acceptatie
Week 6. Gedachten zijn geen feiten
Week 7. Goed voor jezelf zorgen
Week 8. Een nieuw begin

Wat kunnen effecten zijn van mindfulness?

De mindfulness nodigt je uit om te onderzoeken hoe je omgaat met gebeurtenissen uit het verleden en heden en vanuit welke patronen je reageert. Dit zorgt voor vermindering van:

  • Stress-symptomen (zoals o.a. hoge bloeddruk, vermoeidheid)

  • Slaapproblemen en vermoeidheid in het algemeen

  • Depressie en angst

  • (Chronische) pijn

  • Psychische gevolgen van ziekte en tegenslagen